De Buit en het afscheid - Reisverslag uit Katutura, Namibië van Laura Baard - WaarBenJij.nu De Buit en het afscheid - Reisverslag uit Katutura, Namibië van Laura Baard - WaarBenJij.nu

De Buit en het afscheid

Door: Laura

Blijf op de hoogte en volg Laura

09 Juni 2007 | Namibië, Katutura

Alweer een berichtje uit Penduka.
Gisteren was namelijk mijn afscheid van Penduka en inmiddels is mijn lieve, knappe zuster aangekomen. We gaan de aankomende drie weken lekker rondreizen en een beetje meer van Namibie zien. Zometeeen gaan we de plannen smeden met onze reisboeken en een drankje in de zon.
Maar eerst iets waar jullie waarschijnlijk al een tijdje op zitten te wachten…
Wat heb ik met al het geld gedaan???
Hoewel ik bakken met geld uit geef aan tripjes naar Zuid Afrika, de woestijn en de wilde dieren heb ik met jullie geld hopelijk iets nuttigers gedaan.
Ik voelde me vreselijk verantwoordelijk omdat ik veel (maar dan ook echt véél) meer heb gekregen dan ik zelf had bedacht (baie dankie daarvoor!).
Na overleg met Geert, de manager en twee vrouwen die hier al sinds de oprichting van Penduka wonen, zijn we tot het besluit gekomen om iedereen (38 vrouwen en 5 mannen !!!!) iets te geven voor zichzelf.
De opbrengst is uiteindelijk het volgende geworden:
- 2 setjes babykleertjes (heel schattig met mutsje, broekjes, shirtjes, rompertjes, pakjes met voetjes, sokjes, slabbertjes etc)
- 10 nieuwe brillen van de opticien
- 6 paar nieuwe schoenen
- 2 nieuwe rokken
- 1 keer medicijnen
- 1 handtas
- 3 pannensets
- 17 dekbedden

En nu hoop ik maar heel hard dat jullie het er mee eens zijn….
De brillen voor de vrouwen worden aankomende zaterdag bij de opticien aangemeten en klaar gemaakt. Met een grote bus gaan de 10 vrouwen naar de stad en ik ben ontzettend benieuwd hoe het er uit gaat zien. Etsher en ik zitten tegen die tijd ergens in het noorden dus ik heb Yvonne gevraagd om foto’s te maken. Die komen later nog… :)
Hieronder in ieder geval wat foto’s van een aantal vrouwen en de cadeautjes die jullie hun gegeven hebben. Iedereen is echt ontzettend blij!
Ze hebben voor me gezongen en gedanst en gejoeld :) en ik ben ontzettend content dat op deze manier iedereen die hier werkt iets heeft gekregen wat ze zelf niet zouden kunnen kopen maar wat ze wel goed kunnen gebruiken! Hier in Penduka zijn een aantal mensen die een dekbed hebben en die ligt overal al trots op de bedden te prijken!
Afgelopen vrijdag mocht ik bij een feest van meme Beata zijn, zaterdag had tate Tom Yvonne, Jasper en mij uitgenodigd voor het eten….. van meme Susanne heb ik een damara jurk gekregen, bij meme Okiri heb ik zondag een hele sjieke lunch (met een hele kip, net geslacht) gehad en van Olivia, Cornelius en Anna heb ik ook nog cadeautjes gehad. Alsof dat niet genoeg was heb ik van Penduka ook nog een mooie glassbeads ketting gekregen en zelf heb ik van de week een batik kleed gemaakt.
Haha, hoewel ik bedacht had iedereen wat te geven krijg ik zelf nog veel meer terug…
Voordat ik hier heen kwam wilde ik Anna en Cornelius leren hoe ze zelf prijzen konden berekenen voor de producten die ze maken, helpen met de activiteiten en een nieuw sysyteem op poten zetten maar nu ik hier weg ga moet ik concluderen dat ik veel meer van hen heb geleerd dan zij van mij.
Ik heb gebarentaal geleerd, Oshiwambo (een beetje), ik heb de cultuur en de mensen mogen leren kennen en ook mezelf heb ik weer een stukje beter leren kennen. Hoewel drie maanden wel een redelijke tijd leek zijn ze stuk voor stuk omgevlogen en ik kan alleen maar zeggen dat ik ontzettend blij ben dat ik besloten heb hier heen te gaan.

Het shoppen voor 43 man (euh.. vrouw) was nog een hele klus, ik ben er zeker 3 dagen mee bezig geweest maar het was ontzettend leuk. Ik heb 1 winkel bijna leeggekocht en een kassabon gekregen die zowat de vloer raakte :)
Het hele winkelpersoneel moest er aan te pas komen om mijn 17 dekbedden af te rekenen, in te pakken en naar de auto te brengen.

Elke keer als er iemand van Penduka weggaat is er s middags thee en cake, een toespraakje van Hans en daarna gaat iedereen naar huis. Dat leek me niet zowat dus ik heb de vrouwen van het traditionele dansen gevraagd of ze samen met me wilden zingen en dansen. Ik heb hun al zeker 10 keer gezien maar als je zelf mee moet dansen is het toch een stuk moeilijker…. (het is niet het lompe boom-boom tsjakka tsjakka discodansen wat ik gewend ben haha) maar het was super leuk. Gelukkig is dit nog niet echt afscheid want voordat we weggaan zie ik iedereen nog dus ik heb nog niemand echt gedag hoeven zeggen. Van het TB-project heb ik wel afscheid genomen. Er was toevallig een vergadering met alle TB-mensen op Penduka van de week dus toen heb ik snoep uitgedeeld en hebben een aantal mensen nog special iets over mij gezegd (ze houden hier allemaal wel van overdrijven dus ik kreeg een mooi verhaal over alles wat ik had gedaan en mijn mooie glimlach hahaha!)

Gisteravond hebben Jasper en ik een vrijgezellenfeestje voor Yvonne geregeld. Yvonne is door haar vriend ten huwelijk gevraagd toen hij hier was en daar wildenw ij even stevig misbruik van maken, en een goed feestje is nooit weg:)
We hebben een afschuwelijke roze “ bride to be”- jarratel, -glow in the dark en nog wat andere prut gekocht en natuurlijk slingers, hapjes en wijntjes. Vervolgens hebben we een powerpoint gemaakt met hele grappige foto’s van hier en mochten we de beamer linen dus konden we Yvon op groot scherm zien. We hadden Olivia, Javet, Rebecca, Kauna, Maria, Valerie en Nalie uitgenodigd en Yvon wist helemaal nergens van. Haar gezicht toen ze de deur opendeed was echt onvergetelijk hahaha. We hebben lekker een filmpje gekeken en tegen de tijd dat iedereen wegging waren we lekker teut.
Over twee weekjes heb ik hopelijk een hoop nieuwe verhalen en mooie fotos van mijn reis met Essie!

• 09 Juni 2007 - 11:46

Rob Homan:

Hallo Laura,

Fijn dat je het nog leuk vindt in Namibie! Ik hoop dat je de laatste maanden nog veel kan doen voor de mensen daar.

Nogmaals veel succes!

• 09 Juni 2007 - 11:50

Rob Homan:

Overigens was ik vergeten dat het hier snikheet is, ongeveer 30 graden, pfft, heb jij het ook zo warm? Proefwerkweek is begonnen, dus ik ga snel aan het werk.

Tevens heb ik contact met de NOS, waar ik hopende over een paar jaar aan het werk kan als presentator, jammergenoeg wezen ze mijn verzoek af om op de redactie te komen, maar ik heb er wel een pen en keycord voor gekregen!

• 09 Juni 2007 - 12:49

Ivonne:

Geweldige foto,s, leuk om te zien met welke mensen je gewerkt/ontmoet hebt. Je nieuwe robe staat je mooi. Echte blikvanger voor als je hier weer uitgaat. Fijn hé, om je zus terug te zien. Jongens, heel veel plezier met het bekijken van Namibië en geniet met volle teugen, het is voorbij voor je het weet.

Groetjes, ook van Roelof

• 09 Juni 2007 - 14:06

Wilma:

Hoi hoi laura,
    Wat fijn dat je zoveel voor alle mensen hebt kunnen kopen. Hartstikke goed hoe je dat hebt uitgezocht. En wat zie je er zelf mooi uit zo in het rose.
    Wat zul jij een hoop emoties moeten doormaken deze week.
    Nog heel veel plezier met de rondreis.
    Groetjes van ons allemaal, ook voor je zus natuurlijk.
    wilma

• 09 Juni 2007 - 15:14

Yvonne:

Heey Laula,

Die foto van mij had je er niet op hoeven te zetten.
    Leuk dat je zus er is! Voor ons nog 3 weken hier en dan zijn we al weer in Nederland. Veel plezier met de reis!!! En nog bedankt voor het vrijgezellenfeestje ;)
    Veel liefs Yvonne

• 09 Juni 2007 - 15:47

Regine:

Heej Laudebau,

heb je net nog gesmst, hoop dat je die dan wel xtje ontvangt..
    Super leuk om je verhaal te lezen en vooral foto's te zien van de mensen met wie je daar gewerkt hebt! Cadeaus zijn goed gekozen!!! Hoop dat ze er veel aan hebben!

binnenkort maar een afrikaans damara-feestje geven, dan ben jij zeker een meme laula!

geniet met Esther van alles wat je nog gaat meemaken daar!

Tot snel!
    Liefs Regine

• 09 Juni 2007 - 16:14

Sandra:

hey lau, geniet ervan he de komende weken want je hebt het dubbel en dwars verdiend!! dikke knuf san

• 10 Juni 2007 - 10:13

Marijke:

Wow Lau! Wat super gaaf dat je zoveel goede dingen voor die vrouwen hebt kunnen kopen! I am very happy! Tot snel xxxx

• 10 Juni 2007 - 19:20

Carly:

he lau!! wat goed, al die mooie spullen die je gekocht hebt! echt super, ben blij dat je dat van onze overvloedige centjes hebt kunnen doen ;)! helemaal top van jou!
    en die jurk staat je prachtig! hihi..die kun je hier ook rustig aan trekken!
    hoop dat je nu nog heel erg mag genieten van het mooie land samen met je zus. heeel veeel plezier nog en ik heb zin om je weer terug te zien!
    Liefs Carly

• 11 Juni 2007 - 16:55

Marieke:

He lau!

ben het zeker met je cadeautjes eens hoor! helemaal top! nog bedankt voor je sms! (of had ik je al bedankt?) Veel plezier nog met je zus!

LIefs

• 11 Juni 2007 - 17:02

Aerendhout:

Hoipiepeloi,

ik heb zojuist weer met een dikke grijns je reisverslag gelezen :) Tjeemig, dat er al weer 3 maanden voorbij zijn inmiddels, time flies... Vind het bewonderingswaardig dat je er zo ontzettend veel leert en meemaakt, ik krijg er zowaar zelf de kriebels van om ook op reis te gaan. Helaas zit ik de komende drie weken nog met m'n nase in de boeken...
    De foto's zijn trouwens ook prachtig geworden, al vind ik het ook wel weer fijn om je over een paar weken weer op schiphol in levende lijve te zien. Heel veel plezier nog samen met 'os Es' de komende weken!

Liefs & een dikke kus, nout

• 12 Juni 2007 - 08:53

Jurjen:

Hey Laura!
    Wat een super verhalen en echt heel leuk dat je dit allemaal hebt kunnen doen voor hun!
    Nog een fijne vakantie!

groeten Jurjen

• 14 Juni 2007 - 19:58

Tan:

he lauara
    je laatste weekjes alweer. wat gaat de tijd snel(klink nu als een bejaarde, dat besef ik nu zelf ook). Maar vind het echt knap wat je daar allemaal gedaan hebt. Kan niet wachten om je verhalen in real life te horen. Ik hoop wel dat mijn kaartje je bereikt voor je weer in nederland bent.
    kus
    tanja

• 19 Juni 2007 - 13:25

Tineke:

He die Laura.
    Ik heb het al weer zo druk dat ik de tijd niet neem om te lezen maar dat heb ik nu ingehaald.
    Super de super.
    Doe je iedereen de groetjes en dan wens ik jou en je zus heel veel plezier op vakantie
    'liefs Tinek

• 24 Juni 2007 - 05:14

Ivonne:

Welkom thuis jongedames, we hopen dat de terugreis goed is verlopen en dat jullie vannacht heerlijk hebben kunnen slapen in het natte frisse Nederland. De laatste verhalen zullen we nog wel horen. Laura, sterkte met het wennen en veel plezier met het terugzien van je familie en vrienden. Dag,ook de groeten van Roelof